maanantai 7. tammikuuta 2019

Euroopan suurin koski, Suomen kuningas ja muuta kivaa ja märkää


Euroopan suurin vapaana virtaava koski on Ruotsissa, Suomeen valittiin aikanaan kuningas ja hänelle kruunu, Kemi on kiva paikka ja oletteko kuulleet Tulivuorikeskuksesta tai Iin Haminasta? Tämä juttu sisältää niin paljon ja niin monenlaista, että piti miettiä, jakaisiko tämän jutun osiin. No, ehkä näin talvella motoristeilla on hetki aikaa lukea useammastakin asiasta tästä vuoden ensimmäisestä idea- ja kokemuspaketista. Monastihan se reissun pääkohde kuitenkin on vain yksi juttu, reissu itsessään jopa isompi asia. Kaikki tämän jutun asiat kumminkin osuvat helposti samallekin reissulle. 


 

Storforsen - Euroopan suurin vapaana virtaava koski
Storsforsen on juuri sitä mitä sen nimi antaa odottaa - suuri koski. Se on yli viisi kilometriä pitkä! Koskea ympäröivä alue on luonnonsuojelualuetta, mutta aivan kosken kupeessa on hieno hotelli, jonka nimi on - yllätysyllätys - Storforsen. 

Hotellilta johtaa hyvät polut siltoineen parhaimmille paikoille, ja katselu- ja kuvailupaikoilta näkee hyvin kosken suuruuden. Koskea on jotenkin vaikea kuvailla, se vaatii aistillista kokemista!

Tiet Storforsenille ovat hyviä ja maisemia riittää - on kuin ympärillä olisi 20 Kolia! Kannattaa niillä seuduilla myös mennä tutustumaan Luulajan vanhaan kaupunkiin, Gammelstadiin - se on varsinainen aikahyppy sadan vuoden taakse. 

 Tie 374 Storforsenille on kiva ajettava

 Storforsenilla

Tästä kuvasta edes jotenkin tajuaa Storforsenin koon - ja tässäkin on vain osa siitä! 


 Luulajan Gammelstan


Kemi - merta, jalokivigalleriaa ja kuninkaan kruunu

Kemi on tietenkin satamakaupunki, merikaupunki ja teollisuuskaupunki. Rannassa on elämää, mutta kuten useimmissa kaupungeissa, eniten loma-aikana. Kaikenlaista muutakin on - esimerkiksi upea vaaleanpunainen kirkko, yksi Suomen hienoimista. 

Erikseen täytyy nostaa Kemin Jalokivigalleria. Siellä on nähtävinä jalokiviä iso kokoelma, mutta myös kopioita maailman tunnetuimmista timanteista ja jalokivistä. Lisäksi siellä on kopioita kuninkaallisten vallan merkeistä kuten Iso-Britannian kuningattaren Elisabetin kruunusta ja Norjan kuninkaallisten valtakunnan omenat. 

Ehkä kaikkein kiinnostavin erikoisuus on Suomen kuninkaan kruunu! Suomeenhan valittiin itsenäistymisen pyörteissä kuningas Friedrich Karl ja hänelle suunniteltiin kaiken muun ohella kruunu. Kuten tunnettua, sitten päädyttiinkin presidenttiin eikä kuningas koskaan saapunut edes Suomeen, saati että olisi kruunuaan käyttänyt. Kruunu on kuitenkin jotenkin hyvin suomalainen - huomattavasti vaatimattomampi kuin vaikkapa nuo edellä mainitut. 

Kemin historiallinen museo esittelee myös kiinnostavasti Kemin historiaa - "Meren ja joen kaupunki".


 

 

 

 

 Naiset saavat miehet tekemenään ja uskomaan mitä vain - jalokivien taikavoimien avulla...? :D 

  


 
Pikainen Oulun tarkastus


Oulun Scandiciin oli tehty prätkäparkki ehdotustemme mukaisesti - ja kysyntää näytti olevan! Oulua on esitelty aiemmin, eli tässä vain pari pientä havaintoa päälle. Oletteko muuten käyneet Iin Haminassa? Vanha, idyllinen alue aivan Oulun yläpuolella, Iijoen suulla. Hyvä syy poiketa pois valtatieltä...

 Iin Hamina 

Oulussa - no onhan se Valkea 


Suomen pyöräilypääkaupunki? 


Aika Heviä 


Torniksi aika matala... Ehdotuksemme prätkäparkista ei maksanut mitään, mutta tekee Scandicista motoristiystävällisen 


Jäätelöä suuhun sulamaan, tietenkin... ;) 
 

Tulivuorikeskus


Ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, että Suomessa olisi tulivuorikeskus, mutta niin vain Alajärven Hoiskossa on. Se voi osua hyvinkin matkan varrelle moneenkin suuntaan kulkiessa, sillä se on valtateiden 16 ja 68 risteyksessä. 

Paikka on ehkä paikoin hieman kotikutoinen, mutta siihen on panostettu selkeästi paljon vaivaa. Siellä voi tutustua niin kiveen. geologiaan ja maan rakenteisiin kuin kokea maanjäristyksen ääniä ja tärinöitä. Pieni tulivuorikin siellä on, joka tosin laavan sijasta sylkee taivaalle vesihöyryä. Pieni kahvilakin siellä on eli se on ihan hyvä taukopaikka!

Pohjoisesta tultaessa kannattaa koukata vilkaisemassa Vimpelin pyöreä kirkko - sitä paitsi tie 750 on kiva mutkatie!

Matkanvarrella...  :D 


 Vimpelin pyöreä kirkko


 Nyt maa tärisee!
Tulivuori purkautuu 

Omaa aikaa

Tällä kertaa reissussa oli vain yksi pyörä, Hra Oma Ajan vanha BMW, koska Viiville sattui hetkellinen huomion suuntaantuminen väärään suuntaan (tien penkalla oli miehiä, jotka näyttivät olevan huonossa kunnossa, mutta olivatkin vain humalaisia) ja sillä hetkellä edessä oleva auto pysähtyi kääntyäkseen. Lopputuloksena Dolly hipaisi sen pysähtyneen auton takakulmaa sen verran lähietäisyydeltä, että ranne murtui. Kipsi kädessä siis tarakkaharakkana muutama viikko. 

Ruotsissa tulikin sitten vaikeuksia - eikä syynä ollut sade, joka kuuroina tuppasi kastelemaan. Wagner alkoi huojua ja Hra Oma Aika pysäytti sen tiensivuun. Viimeiset metrit olivat kyydissäkin tosi huojuvia. Takarengas oli puhjennut, siinä oli kuin puukolla lyötynä viiltoreikä. Hra Oma Aika täytti renkaan mukana olleella paikkausvaahdolla, mutta oli selvää, ettei sen avulla pitkälle päästä. Puhelimella hän sai selville, että noin 15 kilometrin päässä Luulajassa on prätkäliike Lindroths Motorcenter, jossa on myös huolto. Sinne asti ei päästy, kun rengas oli taas tyhjä, joten Viivi kävelemään ja Hra Oma Aika jotenkin taiteili Wagnerin perille. 

Apua oli vaikea saada, kun ei ollut etukäteen varattua huoltoaikaa kalenterissa! Lopulta siellä kuitenkin luvattiin, että he yrittävät saada Wagnerin renkaanvaihdon johonkin väliin, tosin huomautellen monesta suusta ja moneen kertaan, ettei se ole kalenterissa. Viisi tuntia se renkaanvaihto lopulta kesti ja hinta oli Suomen hintoihin verrattuna +50 %, mutta apu saatiin ja matka kohti Storforsenia jatkui. 

Storforsen ja kaikki muu olivat upea kokemus. Sitten alkoi tulla nälkä ja Ruotsin puolella kaikki tien varren harvat ravintolat tuntuivat olevan kiinni. Tavarat olivat hotellissa Kemissä ja sen hotellin ravintola on oikein hyväksi tunnettu eli sinne - mutta ajoaikaa menisi sen verran, että perillä oltaisiin keittiön sulkeutumisen aikaan. No, Hra Oma Ajan ajo hotelliin edusti sellaista tyyliä, että siellä oltiin lopulta 40 minuuttia ennen sulkemisaikaa... Scandic oli muutenkin hyvä, prätkän sai pysäköidä katoksen alle ja henkilökunta oli hyvin ystävällistä.

Kemissä oli ihan kesä elokuussakin, vaikka sadekuuroja olikin ilmassa - oli mukavaa olla pelkässä ohuessa kesämekossa. Hra Oma Aikakin nukkui jo murtuneiden luittensa kanssa aika normaalisti. Kemissä oli myös mukava tavata yhteisömme jäsen ja muita mukavia ihmisiä. Itse asiassa Kemiin tekisi mieli mennä takaisin, kaksi päivää ja yötä ei kertonut vielä lähellekään kaikkea. 

 Kemissä


 Siihen jäimme
 Kumikin oli ikävästi tyhjentynyt just alapuolelta...

Vaahdolla sen sai täyteen ja kovaksi, mutta kuten näkyy, tuollaista viiltoa (valkoinen kohta valuman yläosassa) ei vaahdolla saa pitävästi paikattua. Rengas ei edes ollut vanha.


 Keskustelun jälkeen täältä saatiin uusi takanen - tosin odotusaika oli viisi tuntia. Onneksi siellä oli hyvät odotustilat, sieltä saattoi myös ostaa pientä välipalaa ja käyttää aikaansa pyörien katseluun

Wagner odottamassa uutta takasta - huoltoon oli ikkunat eli työn edistymistä voi seurata aikansa kuluksi 


 Tilat ovat hulppeat
Jääkiekkoa sponsoroidaan

Lindrothin odotustila 


Kemissä tuli parin päivän aika syötyä hyvin ja hyvää...
 

 

 

Hiukan kokoeroa..? Ei haittaa! 

Kemissä oli myös kiva puisto, jossa saattoi rauhassa viettää aikaa


14 kommenttia:

 1. On taas kyllä mahtavia maisemia! Mielenkiintosia paikkoja

  VastaaPoista
 2. Kyllä se luonto muovaa kaikkea upeaa ja kaunista! Monessa mielessä ;)

  VastaaPoista
 3. Voi kun saisi itestään irti edes autolla koluta suomea ja naapurimaita sweden ja norski ja vvm ajelee mpllä. Kiitso hyvistä kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kun vain lähtee ja ajaa minne nenä näyttää! :)

   Poista
 4. Niin ihana mekko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ohut ja kevyt, mahtuu hyvin mukaan laukkuihin :)

   Poista
 5. Mukavaa tarinaa ja hienoja kuvia jälleen!
  Kannattaisi käydä suihkussa kevyemmällä varustuksella vai noinko Viivi pesee vaattet reissussa? ;)
  Hyvää alkanutta vuotta Viilille ja Hra Oma Ajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissussa kannattaa olla kätevä emäntä! :D
   Samoin! :)

   Poista
 6. Tahtoo tietää, pääsikö tuo iso mies "nauttimaan elämästä"? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten kuvasta näkyy, iso mies on tullut moottoripyörällä eli nauttii täysin siemauksin elämästä!

   Poista
 7. https://3.bp.blogspot.com/-kaWwERNkuQ0/WBt6FRYXGtI/AAAAAAAAm_E/JZp7lAKPtCADZS8t-Do395AVaNJrYOeeACPcB/s1600/IMG_7219_ppe.jpg
  Tässä on kuva, jota täytyy tämän tästä käydä ihailemassa. Millä kameralla saa näin hyviä kuvia, ei minun kameralla ainakan :D

  VastaaPoista
 8. Hmmm, ohut paljastava mekko, suihku ja käsityöt... ;)

  VastaaPoista
 9. Great trip, wonderful pictures! Funny, I alway leave here with an incredible hunger for a few ripe peaches !

  VastaaPoista