lauantai 4. huhtikuuta 2020

Kyntämistä ja kylpemistä Porissa

Pori tarjoaa ehkä jopa yllättävänkin paljon. Tällä kertaa kohteena on paikka, mikä ehkä ensin kuulostaa pölyiseltä ja tylsältä paikalta, mutta Satakunnan museo Porissa on valittu vuoden museoksi 2019 ja tosi hyvästä syystä! Yksi mielenkiintoisimmista museoista, vaikka ei olisikaan satakuntalainen ja vaikkei yleensä edes kauheasti tykkäisi museoista.

Pori ja länsirannikonseutu on ollut aiemmin esillä mm.
Satakunnan museo

Satakunnan Museo on vuonna 1888 perustettu historiallinen museo. Vuodelta 1973 peräisin oleva nykyinen museorakennus on yksi harvoista museokäyttöön suunnitelluista rakennuksista Suomessa - ja siitä todella näkee ja tuntee, että se on juuri sellaiseksi tehty. Se toimii vähän kuin Ikea, että tarkoitus on kulkea tietty reitti, tässä tapauksessa kivikaudesta nykyaikaan. Se ero Ikeaan, että Satakunnan museossa olo on miellyttävä koko ajan....


Museon näyttelyt esittelevät Porin ja Satakunnan historiaa, mutta samalla ne esittelevät koko Suomenkin historiaa mielenkiintoisella tavalla. Satakunnassa on eletty, asuttu, syöty, tehty töitä, juhlittu ja koettu kovia vuosituhansien ajan - kaikki näkyy jokaiselta aikakaudelta. Ympäristöt on rakennettu museossa kuin olisi kyseisellä aikakaudella. Ne kertovat paljon enemmän kuin museot usein kertovat - ne kertovat elämästä, ilmiöistä ja ihmisistä. 
Satakunnan ensimmäiset kuuluisuudet ovat talonpoika Lalli ja piista Henrik - olivatpa sitten tarinan juuret totta tai ei. Joka tapauksessa kyseessä on satoja vuosia vanha tarina, joka on matkan varrella muuttunutkin. Joka tapauksessa siitä katsotaan suomalaisen historiankirjoituksen alkaneen. Suomen kirjoitettu historia alkaa siis Satakunnasta ja ensimmäinen mainittu henkilö on talonpoika Lalli. Monen muun maan historia alkaa ja kertoo kuninkaista.
Satakunnan ensimmäiset kaupungit ovat Ulvila (1365) ja Rauma (1442) - maan nopea nouseminen koitui Ulvilan suuruuden kohtaloksi, ja Pori perustettiin 1558.Isovihan (1713 - 1721) aikana Pori tuhoutui raunioiksi. Mutta sen jälkeen porvarit palasivat Ruotsista, panostivat tieteeseen ja tehtaisiin, ja Pori sai vientisatamaoikeudet uudelleen 1765, ja silloin sellaiset uutuudet kuin kahvi ja peruna tulivat tutuiksi Porissakin.
Pori tuhoutui taas 1801, tällä kertaa tulipalon seurauksena. Venäjän vallan alle jouduttiin 1809, mutta Pori pärjäsi. Se oli Suomen merkittävimpiä satamakaupunkeja ja kaupunkiin syntyi komeita rakennuksia.

Porin rykmentin perusti jo vuonna 1626 Kustaa II Aadolf. Rykmentti osallistui kaikkiin valtakunnan taisteluihin, mutta legenda siitä tuli Suomen sodan myötä, kun 1850-luvulla muuan alunperin Pietarsaaresta kotoisin oleva, Turun, Paraisten ja Helsingin kautta Porvooseen päätynyt Johan Ludvig Runeberg julkaisi opuksen nimeltä Vänrikki Stoolin tarinat. 


Kuuluisa porilainen on Axel Waldemar Gallén, josta sittemmin tuli kansallistaiteilijamme Akseli Gallen-Kallela, jonka käden jälki näkyy Porissa mm. Juséliuksen mausoleumissa (esitelty tässä Isoa ja pientä lännessä-jutussa).


Satakunnan museo on kaikkea muuta kuin pölyinen kokoelma esineitä. Se on kokemisen arvoinen historiallinen elämysmatka, jota voi todella suositella!Aikakausia voi kuvata niin monella tavalla!

Pori
Porin vanhat säilyneet rakennukset ovat hienoja - valitettavasti Porissakin on noudatettu suomalaista perinnetapaa eli puretaan omat vanhat talot ja mennään sitten ulkomaille ihastelemaan niiden vanhojen kaupunkien keskustoja... Onneksi vanhaa on Porissa säilynyt kohtuullisesti.

Tämä kyltti olisi tarpeen Helsingissäkin monessa kohdin

Omaa Aikaa Porissa
Edellinen Porin vierailu oli ollut vuotta aiemmin ja se meni täysin piloille Hra Oma Ajan terveyttä koskevien huolten takia. Nyt kiusana oli korkeintaan kylmä tuuli ja jonkin verran syyssateet. 
Saunominen ja vaahtokylpy täydensivät nautinnollisen reissun hyvän seuran ja ruoan ohella. 


Hienoakin keliä reissuun osui 

Koska olet viimeksi kyntänyt museossa? :D 

 
Raskaan kyntämisen jälkeen tuli nälkä!
 


Tämä juttu on viimeinen kauden 2019 retkistä. Koronan takia Uudenmaan maakunta on eristetty ja täälläkin kaikki mielenkiintoiset paikat kiinni eli 2020-kauden juttuja ei vielä ole. Siksi uusia vinkkejä on vähän hankalampi ajella. Oikein mielellään saa siis antaa tännepäin vinkkejä, mihin mennä suljetussa maakunnassa ja mistä kertoa blogissa muille. Lähinnä tulee mieleen joitakin luontokohteita - kertokaa siis vinkkejä. kiitos! :) 

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )

10 kommenttia:

 1. VVM rules mutta miten Porista ja museosta saa noin mielenkiintoisen? :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä juttu ja hienot kuvat taas!

  VastaaPoista
 3. Upea Viivi :)

  Mukavaa kevättä koronasta huolimatta. Yrittäkää pysyä terveinä ja eiköhän se prätkäkesäkin vielä vauhtiin pääse kun korona hellittää. Tervetuloa Jyväskylään, voin toimia oppaana täällä jos ei kaupunki ole ennestään tuttu :)

  VastaaPoista
 4. Hieno museo ja tosi hieno Viivi !
  Juttu oli kiinnostava

  VastaaPoista
 5. Seksikäs, seksikkäämpi, Viivi.<3

  Välillä on hyvä pitää itsestään huolta, vaikka sitten kylvyssä.

  T. Kova, kovempi, minä.
  Joka pitää itsestään huolta näitä kuvia katsoen.

  VastaaPoista
 6. Porissa syntyneenä oli kiva lukea stoorianne. Uudenmaan vankina odottelen lämmintä että voin käydä edes tankkaamassa Pusulassa, jonka tiestö on aika palkitseva. Vihdistä Ikkalaan pinta on paikoitellen kamala, mutta muuten riittää mutkaa ja maisemaa. Ja voihan sen tsekata, saako PikkuOmenasta kahvia edes terassille.

  VastaaPoista
 7. Mukavaa tarinaa jälleen, kiitos!
  Loppuisipa lumisade ja tulisi lämmintä, niin voisi nauttia Uudenmaan pikkutiestä.

  VastaaPoista
 8. Viivi on kyllä ihana, kaunis ja seksikäs!!

  VastaaPoista
 9. On se harmi, kun näin koronakaranteenin aikana kaipaisi piristystä, niin täälläkin on harmittavan hiljaista. Toivottavasti tulee oikein silmiä hiveleä vappupäivitys ;)

  VastaaPoista
 10. On toi viivi vaan kyllä aika namu, oikea milf 😍

  VastaaPoista