sunnuntai 7. elokuuta 2011

Nopeusmittariongelmia – taas

Kun talvella ostin tämän CX 500:n, oli tiedossa, että nopeusmittari heittelehtii, väpättää. Heittelyä oli isommissa nopeuksissa helposti +10-15 km/h. Vaijeri näytti ehjältä, mutta ostin uuden vaijerin – ei mitään vaikutusta, nopeusmittari heittelehti edelleen. Lisäksi parisataa kilometriä myöhemmin nopeusmittari alkoi näyttää pelkkää nollaa. Uuden vaijerin alahahlosta olivat molemmat ulokkeet katkenneet! Se antoi vähän viitettä ongelmasta.

Minulla oli onneksi muualta hankittu varavaijeri, jonka kuori tosin oli aika outo. Otin siitä silti vaijerin ja laitoin se alkuperäisen vaijerin kuoreen. Lisäksi valutin vaijerin täyteen aseöljyä ja samaa tavaraa laitoin alapään pyörijäänkin. Vot, mittari oli vakaa ja näytti suuretkin nopeudet värähtelemättä. 

Kuinka ollakaan, noin 3000 kilometrin ajon jälkeen mittari alkoi hieman täristä hetkittäin ja ajattelin, että täytyypä muistaa öljytä se uudelleen. Enpä muistanut. 4000 kilometrin jälkeen se jysähti kerran nollaan, mutta palasi jonkin ajan kuluttua. Nyt täytyy muistaa öljytä se, ajattelin. Enpä öljynnyt. Kun muutamia kymmeniä kilometrejä myöhemmin lähdin taas liikkeelle, mittari oli pysyvästi nollassa. Hahlosta oli toinen uloke poikki. (Katso kuvat alempana!)


Jostain oudosta syystä tyhjäkäynnillä oli henkinen yhteys nopeusmittariin, sillä tyhjä käyntikään ei ollut enää 1200 rpm vaan noin 800 ja se on tälle pyörälle liian vähän.

Uuden vaijerin hankinta Stormilta – oikeaa ei ollut tarjolla Helsingissä, mutta Turussa olisi ollut kymmenittäin. Minä halusin vaijerin heti ja ostin ”aika lähelle samanlaisen”, joskin eri malliin (XL600) tarkoitetun. Pituus ja kiinnittimet olivat samanlaiset, mitä nyt yläpään kiinnike on vain parin millin kierteellä kiinni.

Rasvasin vaijerin taas aseöljyllä, mutta alapään pyörijään laitoin tällä kertaa kardaanin voiteluun tarkoitettua multipurposerasvaa. Arvelen, että se pysyy siellä paremmin - tätähän pohdin jo aiemmin. Ainakin nopeusmittari näyttää taas nopeudet ja vieläpä erittäin vakaasti. Hyvä niin – saas nähdä, kuinka kauan...

(Lisäksi säädin tyhjäkäynnin säätöruuvista noin 1200:aan ja kone käy nätisti. Miksi lie tyhjäkäynti yks kaks pudonnut???) 


Hahlon toinen uloke on poissa (nämä kaikki kännykkäkuvia, klikkaamalla suuremmiksi) 
Vaijerin voitelin aseöljyllä kuten viimeksikin

Alapään pyörijään laitoin tällä kertaa multipurposerasvaa, arvelen sen pysyvän paremmin


Lampun sisällä on muuten jonkun edellistä omistajaa edeltävän omistajan jäljiltä melkoinen hässäkkä, josta ei ota selvää - tuolla seassa se nopeusmittarin vaijerikin kulkee... :

2 kommenttia:

  1. ...ja seuraavana aamuna tyhjäkäynti oli noussut saman verran kuin edellisenä päivänä oli laskenut. Käänsin ruuvista takaisinpäin samanverran kuin edellisenä päivänä lisäsin ja kone kävi taas normaalisti normaaleilla tyhjäkäyntikierroksilla. On käynyt siitä eteenkin päin - epäilys on, että kaasareissa olisi ollut jokin pieni roska?

    VastaaPoista
  2. "Hauskaahan" näiden kanssa ropaamisessa on se kun pari vikaa tulee täysin sattumalta ja samaan aikaan, alkaa se pähkäily että "mitenkäs nämä nyt toisiinsa liittyvät"... ;)

    VastaaPoista