sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Navigaattori vanhaan moottoripyörään - edullisesti! Ja off topic: Vanha linja-auto...

Teline ja laturi kännykälle/navigaattorille

1.9.2013 Päivitetty navigaattoritilanne ja esitellään BMW K75 navigaattoriasennus - parempi teline!
13.2.2013 Vaihdettu tämän jutun usb-laturi perinteiseen tupakansytytinlaturiin, idea on kuitenkin sama - kuva alempana. Tällä kertaa sähkö otettiin töötiltä.


Toisinaan on kiva lähteä ajelemaan oudoille teille. 
Toisinaan on kiva katsoa joku kiva pikkutiereitti jonnekin. 
Navigaattoreita saa kaupasta, mutta ne tapaavat maksaa rahaa, jopa paljon rahaa. Uusissa moottoripyörissä saattaa olla suoraan ainakin valmius naveihin, ellei se ole jo vakiona.



Uusi navigaattoriteline paikoillaan

1.9.2013 Päivitys: Navigaattori edullisesti moottoripyörään, versio 2: BMW K75


Kun Bemari hankittiin Hondan kaveriksi pidempiä matkoja varten, siirrettiin navigaattori telineineen Hondasta Bemariin. Sitä ennen PrätkäPaja laittoi 12 voltin ulosoton eli "tupakansytytinliitännän" ja mainion paikan sille keksivätkin etupleksin telineestä - käyttökelpoinen sijainti ja hyvä suoja vaihtelevia kelejä vastaan.


Verkkokaupasta hankittu ja hyvin palvellut navigaattoriteline kuitenkin vajaan kahden kauden jälkeen sanoi sopimuksensa irti kesken erään matkan. Onneksi olin varmistanut sen kiinnityksen hihnalla eli teline navigaattoreineen ei lentänyt tielle. Hennohko muovijalka oli saanut kilometrinsä täyteen.


Tilasin MiMotosta uuden Givi-merkkisen telineen, joka näytti tukevammalta kuin Verkkokaupan teline. Teline saapui postitse hämmästyttävän nopeasti ja vaikutti heti huomattavasti laadukkaammalta. Se myös asentui tukevammin ja pieni lippa hieman vähentää heijastumisia. Telineen sisälle navigaattorikin kiinnittyi tiukasti hihnoilla. Teline osoittauti käytössäkin hyväksi, on tukeva ja toimiva.



  
Telineelle löytyi hyvä paikka ja virtapistokkeelle PrätkäPaja keksi mainion paikan etupleksin kiinnikkeestä
Vanhan navigaattoritelineen kiinnitysjalka petti


Honda CX 500 12 Voltin ulosottoratkaisu


Alkuperäinen juttu: navigaattori Honda CX 500:n edullisesti - sähkö ja navigaattoriteline



Vaan vanhaankin pyörään sellaisen saattaa saada edullisestikin laitettua. Monella on esimerkiksi Nokian kännykkä ilmaisella navigaatiolla ja moni pitää sitä nykyään jopa parempana kuin varsinaisia naveja. Ilman laturia navigoidessa vain akku helposti loppuu parissa kolmessa tunnissa. Sain vinkin CX-kaverilta, että netistä voi tilata hyvin edullisesti usb-laturin, jolla kätevästi lataa mitä tahansa usb-laitetta kuten kännykkää tai vaikka sitä varsinaista navigaattoria.

CX:ssä löytyi lampun sähköhässäkästä valmiiksi liitännät lisälaitteille, mutta ammattitaitoinen asentaja lisäsi siihen varmuuden vuoksi oman sulakkeen ja uusi liittimet. Ja kuten kuvista näkyy, sähköä tulee virran ollessa kytkettynä sekä kännykkään että navigaattoriin.


Kuvassa näkyvä laturi maksaa 15,90, lataa yhden amppeerin virralla ja on kaiken lisäksi vesitiivis.

Kuvissa näkyvä kotelo kiinnittyy mihin tahansa tankoon ja sen sisälle mahtuu tarvittaessa kännykän lisäksi muutakin - varsinainen navini on niin paksu ja reunoista leveä, että sen kanssa muuta ei mahdu. Kyseinen kotelo löytyi Verkkokauppa.comista (oli hyllyssä, vaikka myyjä ei koneelta löytänyt millään koko tätä tuotetta, kun ei millään monesta kehotuksesta huolimatta uskonut, että "laita hakusanaksi 'navigaattoriteline polkupyörään' " - "eikun pitäisi tietää valmistaja tai tuotenumero", intti myyjä koko ajan...). Hintakin oli kassalla edullisempi kuin tuo 29,90 eli käytännössä navigaattori/puhelimenlataus etc. -systeemi maksoi minulle 35 euroa.
Honda CX 500 - Navi testissä - toimii!

Kokemus on allekirjoittaneelle osoittanut, että nokialainen on parempi navi kuin tuo Garminin Zumo, mutta mieltymyksiä on varmaan toki monia. Kuvissa on Lumia 800 (3,7" näyttö), mutta mitä ilmeisimmin Lumia 900 ison 4,3"-näyttöineen on vielä parempi. Käytössä on ja kokemuksia löytyy myös lukuisista muista kännykkämerkeistä ja malleista, mutta nuo ovat muodostuneet suosikeiksi.
Edit 2013: Sittemmin Lumia 920 päihitti nuo vanhemmatkin Lumia vielä huomattavasti parempana.



Kuvat klikkaamalla suuremmiksi!


Lamppuhässäkästä löytyi valmis lisälaiteliitäntä!


Laturia varten tehtiin siistit liitännät ja lisättiin varmuuden vuoksi oma sulake


Laturi kansi kiinni oikeassa reunassa


Kansi avattuna paljastuu normaali usb-liitin


Testi - kyllä, lataa kännykkää.
Testi - kyllä, lataa navigaattoria


Monikäyttöinen teline

-------------------------------------------------------------


Off topic: Vanha linja-auto

Koska vanhat linja-autot ei eivät mitenkään liity tähän juttuun, niin laitanpa loppuun vielä muutaman kuvan bongaamastani upeasta Suomen Turistiauton bussista vuodelta 1964 - tätä vuokrataan kuljettajan kera. Huomatkaa bussin kattoikkunat sekä kuljettajan pukuhuone bussin takaosassa! Bussilla ei myöskään tehdä äkkilähtöjä - hehkutus kestää 20 minuuttia... jaa mitkä tehostajat? Tehostajat löytyvät kuljettajan hauiksesta ja reisistä, tai sitten eivät...









Huomaa takanurkassa kuljettajan pukukoppi!


Harva bussi on näin valoisa...

3 kommenttia:

 1. Hyvään paikkaan sait laitettua laturin :)

  VastaaPoista
 2. Tästä oli juttua eilen suvirannassa. Pitänee tilata tuollainen pussukka ja rakentaa sille virtalähde vaikka tuon navin autolaturista.

  Tää on hyvä blogi. Paljon hyviä reittejä yms. asiaa. Jatkakaa samaan malliin. Nii ja lauantaina vintage-päiville moottorikahvilaan.


  Mun oma blogi on tuolla http://porakuvia.blogspot.fi/ ilona-tagilla löytyy mopojutut joita ei kyllä kovin montaa ole.

  VastaaPoista
 3. Lauantaina ei ehditty, aika meni viisi tuntia matkaan Tampereelta Helsinkiin ja sitten piti hiukkasen koettaa olla koirien ja lasten kanssa... Lisäsin blogisi lukuluettelooni.

  VastaaPoista