torstai 8. syyskuuta 2016

Malmin lentokenttä tarvitsee Sinua EDIT: Viimeinen taisto?


EDIT: Kuntavaalitkin menivät ja valtuustoon tuli kentän polustajia ilemisesti lisää - mitä he tekevät? Pidä ääntä ja vaadi muutosta päätöksiin! Linkki listaan tästä

Harvoin pyydämme mitään, mutta nyt pyydämme - asuitpa missäpäin Suomea tahansa. Muutoin tämän on tarkoitus olla kaikinpuolin hyvän tuulen blogi, ilahduttaa lukijoitaan monin tavoin, mutta nyt kerrankin vakavampaa asiaa. 

Malmin lentokenttä on paljon esillä, koska eräät tahot haluavat tuhota sen ja rakentaa tilalle asuntoja. Tottakai asuntoja tarvitaan, mutta tilaa on. Helsingistä ja pääkaupunkiseudulta on osoitettu 21 samansuuruista aluetta, joilla ei ole mitään purettavaa - ne ovat peltoja, metsiä ja muuta. Jopa kaupungin itsensä omistamaa maata. Eli rakennusmaapulasta ei ole kyse. Kaiken lisäksi lentokentän alue on suoperäistä syvää savikkomaata ja rakentaminen ei tule halvaksi. On myös esitetty kompromissia, jossa osa lentokentän ympäristötä rakennettaisiin, mutta mitään vaihtohtoja ei ole noteerattu. Väite, ettei muualle saa rakennettua ja ettei vaihtoehtoja olisi esitetty, on siis tuulesta temmattu valhe.

Mutta gryndereiden ja eräitten muiden (poliittisten) tahojen syiden lisäksi kaupunginjohtaja Pajunen lähipiireineen on omistanut ja erittäin sitkeiden huhujen mukaan kuulema veroparatiisiyhtiön kautta yhä omistaa kauppakeskuksen, johon halutaan lisää asiakkaita - tämän sanotaan olevan syynä, että tämä joukko haluaa rakentaa kentän. Mielipidemittausten mukaan entisen Uudenmaanläänin alueella rakentamista kannattaa vain 13 % ihmisistä. Ylivoimainen enemmistö vastustaa ja syitä on monia. Mutta demokratialla ei Helsingissä ole merkitystä tässä asiassa.


Ei, Malmin lentokenttä ei ole kartassa ylhäällä keskellä. Se on ruuhkainen Helsinki-Vantaa. Malmin lentokenttä on pieni läntti kuvan keskiosassa...


Miksi Malmin kenttä sitten pitäisi säilyttää lentokenttänä? 


Nykyisyys. Se on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä - vilkkaampi kuin kaikki muut yhteensä, ellei Helsinki-Vantaata lasketa. Harrastajia ei ole vähän, kuten jotkut valtuutetut ja kansanedustajat sanovat, vaan tuhansia eri lentokerhoissa. Silti harrastajat ovat vain 10-20 % kentän käytöstä, muu on ammattitoimintaa kuten lentokoulutusta ja muuta.

Tulevaisuus. Joidenkin päättäjien mielestä lentokentät eivät kuulu kaupunkeihin. Se on aika suppea näkökulma eikä näe kovin kauas. Kaikkialla muuallakin Euroopassa on oivallettu, että ykköskentät ruuhkautuvat, ja kakkos-, kolmos ja vaikka neloskentillä on voitu purkaa ruuhkia. Esimerkiksi Tukholmassa on vastaava Bromman kenttä, joka hoitaa lähiliikennettä. Se ei ole estänyt kaupungin kasvamista ja kehittymistä, päin vastoin. Tai Lontoo - siellä rakennettiin uusi kenttä keskelle Thames-jokea, ja onko joku sanonut, että Lontoo ei siksi voisi kasvaa ja kehittyä... Tulevaisuudenkin takia Malmia pitäisi kehittää tähän suuntaan, mihin se loistavasti sopiikin. Lentokentät ovat nimenomaan kaupunkien osa.


Menneisyys. Historia ja kulttuuriarvot - ainutlaatuisen kulttuuriympäristön haluavat säilyvän lukuisat tahot Museovirastosta kansainvälisiin tahoihin. Malmin lentokenttä valittiin Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon. Kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra sekä Euroopan investointipankin instituutti tekivät valinnan, mutta sehän ei Helsingin päättäjiin vaikuta. 

Luonto - se ei ehkä heti tule mieleen, kun lentokentästä puhutaan. Eräskin kaupunginvaltuuston jäsen ja kansanedustaja sanoi, että "luonnonsuojelun ymmärrän, mutta en asvalttikentän suojelua". Kommentti kertoi, ettei kyseinen päättäjä tunne lainkaan Malmin kentän ympäristöä. Luonnonsuojeluliittokin vastustaa kentän tuhoamista, koska sen reunustoilla olevassa luonnossa on lukuisia harvinaisia kasveja ja muita aivan erityisiä ajan saatossa kehittyneitä bioympäristöjä. Ne huomaa heti, kun viitsii kävellä kentän ympäröivän luontopolun. 80-vuotias eläkkeellä oleva opettaja, jolla ei ole mitään suhdetta kenttään, kiersi polun elämänsä ensimmäisen kerran ja halusi välittömästi pelastaa kentän. Tietokoneella se ei pankkitunnusten puuttumisen takia onnistunut, niinpä hän tilasi paperisen kannatuslomakkeen, täytti ja palautti sen. Katso lisää tästä!

Jos kentältä nousee ilmaan, niin lapsikin huomaa minuutin jälkeen, että tilaa rakentaa on valtavasti. Samanhan voi havaita jokainen noustessaan Helsinki-Vantaalta, jos kone lentää pääkaupunkiseudun yli. Aiempi pormestari Raimo Ilaskivikin sen tiesi, koska hän lensi ja näki yhdelä silmäyksellä rakentamismaan runsauden. Mutta eräät päättäjät eivät omassa kuplassaan näe kuin oman viisautensa.

Kyse ei ole siitä, että ihmiset eivät haluaisi naapuriinsa mitään, että vastustettaisiin vastustamisen vuoksi. Lentokenttä kannattaa suurin osa ihmisistä ympäri Suomen, Meidänkin naapuriimme nousee uusi kaupunginosa, eikä meillä ole mitään sitä vastaan. Toisin on eräilläkin päättäjillä, jotka kynsin hampain estävät, ettei heidän naapuriinsa tai mökkinsä lähelle ikinä tulisi mitään.

Jos olet joskus allekirjoittanut jonkun adressin lentokentän puolesta, se ei nyt auta. Viimeinen oljenkorsi on kuukauden takainen lakialoite Lex Malmi. Allekirjoita se, tarvitset vain pankkitunnukset tunnistautumiseen eikä se maksa mitään. 

Kiitos, jos tuet asiaa. Se on tärkeä Hra Oma Ajalle järjellisistä ja arvosyistä, mutta Viiville se on kaiken muun lisäksi syvälle sieluun tärkeä ja rakas sydämen asia.

EDIT: Lex Malmi sai huikean suosion ja on Eduskunnassa jo, enää ei voi eikä kannata allekirjoittaa: Lex Malmi

Tutustu myös https://lexmalmi.fi/ 

Yleisiä harhaluuloja päättäjienkin keskuudessa: tästä linkistä
 


Aiempia juttuja Malmin lentokentältä:Kentän tuhoamisen puolesta äänestivät: Kentän säilyttämisen puolesta äänestivät:

Abdulla Zahra (Vas.)
Alanko-Kahiluoto Outi (Vihr.)
Anttila Maija (SDP)
Arajärvi Pentti (SDP)
Arhinmäki Paavo (Vas.)
Bogomoloff Harry (Kok.)
Chydenius Jussi (Vihr.)
Enroth Matti (Kok.)
Hamid Jasmin (Vihr.)
Heinäluoma Eero (SDP)
Hetemaj Fatbardhe (Kok.)
Holopainen Mari (Vihr.)
Honkasalo Veronika (Vas.)
Hursti René (RH)
Ikävalko Suzan (Vihr.)
Ingervo Sirkku (Vas.)
Jalovaara Ville (SDP)
Järvinen Jukka (SDP)
Kantola Tarja (SDP)
Karhuvaara Arja (Kok.)
Kari Emma (Vihr.)
Kivekäs Otso (Vihr.)
Koivulaakso Dan (Vas.)
Korkkula Vesa (Vas.)
Kousa Tuuli (Vihr.)
Krohn Minerva (Vihr.)
Lindell Harri (PerusS)
Loukoila Eija (Vas.)
Lovén Jape (SDP)
Malin Petra (Vas.)
Moisio Elina (Vihr.)
Mäki Terhi (SDP)
Männistö Lasse (Kok.)
Niiranen Matti (Kok.)
Paavolainen Sara (SDP)
Pajamäki Osku (SDP)
Pakarinen Pia (Kok.)
Palm Anniina (Kok.)
Perälä Erkki (Vihr.)
Puhakka Sirpa (Vas.)
Puoskari Mari (Vihr.)
Rantanen Tuomas (Vihr.)
Rauhamäki Tatu (Kok.)
Rautava Risto (Kok.)
Relander Jukka (Vihr.)
Rissanen Laura (Kok.)
Rydman Wille (Kok.)
Sevander Tomi (SDP)
Stranius Leo (Vihr.)
Sydänmaa Johanna (Vihr.)
Taipale Kaarin (SDP)
Vainikka Mirka (SDP)
Valokainen Tuomo (SDP)
Vesikansa Sanna (Vihr.)
Vuorjoki Anna (Vas.)
Wallgren Thomas (SDP)

Asko-Seljavaara Sirpa (Kok.)
Brettschneider Gunvor (SFP)
Ebeling Mika (KD)
Huru Nina (PerusS)
Kanerva Seppo (PerusS)
Kantola Helena (PerusS)
Kolbe Laura (Kesk.)
Koskinen Kauko (Kok.)
Koulumies Terhi (Kok.)
Laaksonen Heimo (Kok.)
Laaninen Timo (Kesk.)
Landén Maria (PerusS)
Liemola Lasse (SFP)
Månsson Björn (SFP)
Mäkimattila Sari (KD)
Nieminen Jarmo (Vihr.)
Oker-Blom Jan D (SFP)
Packalén Tom (PerusS)
Pelkonen Jaana (Kok.)
Peltokorpi Terhi (Kesk.)
Raatikainen Mika (PerusS)
Rantala Marcus (SFP)


Pidä ääntä, yritä vaikuttaa...

8 kommenttia:

 1. Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, eikä sen valitseminen luontoa koskevaan osioon ollut ehkä loppuun asti harkittua.

  Muuten olen kanssasi samaa mieltä, että pienkonekentät ympäri Suomea muodostavat ainutlaatuisia paahdeympäristöjä sekä uhanalaisille kasveille, että etenkin hyönteisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli vain niin nätinnäköinen... :)

   Poista
 2. Olen lapsuuteni/nuoruuteni asunut lentokentän läheisyydessa( 1964-1980) enkä kokenut sitä koskaan haitallisena enkä vaarallisena. Kenttä oli vilkas liikenteinen ja potkurikoneista suihkukoneisiin nousuineen ja laskuineen ei ne minun unianikaan häirinnyt. Olen Malmin kenttäalueen suojelemisen puolella, asuintontteja sieltä suunnalta varmasti löytyy muualtakin varmaan läheltä kenttääkin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos bloggauksesta Malmin kentän puolesta. Hyvin kiteytetty perusasiat minkä takia tuota käsittämätöntä tuhoamisvimmaa on syytä vastustaa. Jotain lehmänkauppojahan tuossa lienee myös taustalla.

  - muutaman allekirjoituksen kansalaisaloitteeseen kaveripiiristään hankkinut anonyymi Malmin kentän puolustaja -

  VastaaPoista
 4. Aina kun Suomessa tehdään kansan järjen vastaisia päätöksiä, kysymys on rahasta. Tänään empaattinen varttimiljardööri Nalle Wahlroos arvioi että on kaunis mutta epärealistinen ajatus tuo, että palkalla pitäisi tulla toimeen. Valta on sitä että pystyy esittämään oman etunsa yleisenä. Allekirjoitin Lex Malmin jo aikaa sitten ennen kun luin tämän. Ja toivon että niin tekevät muutkin - jo pelkästään sen vuoksi että kyse on Viivin sydämen asiasta. terv Alistair MacLipponen

  VastaaPoista
 5. Lähes joka päivä tulee käytyä kurkkaamassa onko uusia päivityksiä tullut, mutta valitettavan harvoin niitä nykyisin tulee :( Pitää poista sivu kirjanmerkeistä, ettei tästä aivan pakkomiellettä pukkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskuussa on tullut kaksi uutta juttua ja päivitetty paria vanhempaa juttua... ja ihan uusiakin on tulossa jonossa, kunhan ehtii. :)

   Poista
  2. Tänään illalla tai huomenna tulee... :)

   Poista