perjantai 12. huhtikuuta 2019

Ahvenanmaa on yhä erilainen

Ahvenanmaalla on kaunista ja mutkaista. Tiet ovat hyväpintaisia ja niitä hoidetaan paljon paremmin kuin monin paikoin mantereella. Edellisvuoden reissu (Ahvenanmaa on erilainen - Åland är annorlunda) cruisingeineen oli upea, mutta sen jälkeen oli vielä paljon katsottavaa - Ahvenanmaa on muutakin kuin Kastelholma!

Turusta on kätevä matkustaa Ahvenanmaalle aamulautalla. Yöpymiseen voi käyttää vaikkapa satamassa olevaa Hotea Seaportia - se osoittautui hyväksi valinnaksi. Ei tarvinut herätä niin aikaisin jossain ehtiäkseen laivaan.

Kartassa mustalla ovat edellisellä reissulla kuvatut ja esitellyt tiet, punaisella "uudet". Tietysti noita "vanhoja" reittejä ja paikkoja tuli myös ajeltua.

Uusia kohteita olivat muun muassa palokuntamuseo Ålands Brandkårsmuseum, Posti- ja tullimuseo Eckerö post & tullhus ja koko Föglön saari. Mutta vaikkei olisi edes erityisiä kohteita mielessä, pieniä ja hyväkuntoisia teitä on ilo ajaa.

Ahvenanmaalla tuntuu autoharrastus olevan väkimäärään nähden yleistä, sillä vaikkei ollut cruising-tapahtuma, niin monia hienoja vanhoja autoja oli kaduilla.

Mutta vaikka vasta oli elokuun alku, niin todella moni paikka oli jo sulkenut siltä kesältä! Toisaalta esimerkiksi Paloautomuseo avattiin meitä varten, kun otimme yhteyttä omistajaan ja kerroimme haluavamme tehdä juttua siitä - ja kyllä kannatti: kokoelma oli monipuolinen ja autot liittyivät Ahvenanmaahan.

Postimuseon suklaatehdas sen sijaan oli kiinni helteiden takia - suklaat sulavat... Myös Föglön kirkko oli kiinni, mutta ulkoakin katseltuna se oli käymisen arvoinen paikka.

Toisaalta elokuussa monin paikoin sai ajaa huumaavassa omenan tuoksussa - valtavat omenatilat saivat kokonaisia alueita omenaisiksi. Koska olet viimeksi hengittänyt omenaa?


Turusta MaarianhaminaanAhvenanmaallaPosti- ja tulli museo
Eckerö post & tullhus
Tien päällä

Ahvenanmaan pikkutiet ovat upeassa kunnossa


Sitten Hra Oma Ajan "oikotiet" alkoivat epäilyttää maantiepyörällä kaksipäällä mentävyyden suhteen
Tällaista tietä vielä ajaa ihan hyvin. Hetken päästä se meni sellaiseksi, ettei etenkään kaksipäällä maantiepyörällä ollut enää asiaa...FöglöFöglöhön menee ihan laiva, ei mikään pieni lossi
Museo

Palokuntamuseo Ålands Brandkårsmuseum
 

Maarianhaminassa


Kissa odottaa saalista


 


Paikallista tuotantoa


Ahvenanmaalla kuuluu syödä kolme hodaria kerralla


 
Ihan mahtava - maitopurkissa kerrotaan, miltä tilalta maito on!

Markkinat


Astetta hienompi lyseo
Omaa Aikaa Ahvenanmaalla

Käsi oli vieläkin kipsissä eli Hra Oma Ajan kyydissä oli istuttava. Eihän se sama ole kuin itse ajaisi, mutta kivaa kuitenkin. Paitsi kun Hra Oma Aika päätti tutkia "loppuun asti" yhden tien, joka ensin muuttui hiekkatieksi, sitten lipsuvaksi hiekkatieksi ja lopulta aina vain pienemmäksi ja pienemmäksi kärrypoluksi. Oli ihan selvä, ettei sitä metsätietä pidemmälle kannattanut mennä. No, kyydistä pois ja aika pian Hra Oma Aika palasikin, että "ei siellä päässyt eteenpäin". Suuri yllätys...  ;)

Ahvenanmaalle on pakko päästä taas uudelleen.

7 kommenttia:

 1. Ahvenanmaa on käymättä yhä. Pitää joskus mennä.

  VastaaPoista
 2. Viivi on selvästikin herännyt talviunilta, kun päivityksiä tulee niin tiheään ettei vanhoistakaan ole ehtinyt toipua.
  Mutta mikäs sen mukavampaa.

  VastaaPoista
 3. Mistä oikein löydätte aina kaikki tuollaiset paikat? Ite käyny tuolla enkä huomannut mut toi palokuntamuseo olis kiinnostanu kyllä

  VastaaPoista
 4. Upeita maisemia taas, nähdäänkö "hajuvesi pullosta" lisää kuvia vielä..;)

  VastaaPoista
 5. Viivi ja kesämekot on ihan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivi ilman kesämekkoa vielä parempi! ;)

   Poista
 6. Hyviä kuvia ja vinkkejä, kiitos!

  VastaaPoista