tiistai 29. maaliskuuta 2022

Päiväpikainen: Muisti Mikkelissä, Hanx ja muuta interaktiivisuutta

Kauden alkaessa päiväretket ovat ehkä kiinnostavampia kuin usean päivän retket. Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä eli sinne tekee helposti päiväretken puolen Suomen alueelta. Juuri näinä aikoina Muisti on niin ajankohtainen kuin voi olla. Muisti on uusi, Suomen oloissa erilainen museo - tai oikeastaan se ei ole edes museo vaan enemmänkin tiedekeskus, nimittäin historian tiedekeskus. Muisti kertoo ihmisestä sodassa. Muistin ensimmäinen näyttely nostaa esiin lasten, naisten ja miesten tarinat talvi-, jatko- ja Lapin sodissa, erityisesti suomalaisten ja Suomen näkökulmasta, eurooppalaisessa ja maailmanlaajuisessa kontekstissa. 

Toisin kuin perinteisessä museossa, interaktiivisessa Muistissa pääsee helpommin sisälle ihmisten ajatuksiin ja kokemuksiin heidän omasta näkökulmastaan. Useinhan vanhoja asioita katsotaan nykyajan näkökulmasta, mutta niitä ymmärtää paremmin, kun pääsee katsomaan asioita sen ajan näkökulmista. Siinä Muisti onnistuu aika hyvin. Sen sijaan, että katsottaisiin vanhoja tavaroita, päästään sisälle ihmisiin ajassa. 

Miten erilaiselta näyttää natsiupseeri historian kirjassa verrattuna siihen nuoreen, mukavaan saksalaiseen upseeriin verrattuna, jonka sota-ajan lapsi Suomessa koki. Miten erilainen on se suomalainen sankariteosta toiseen syöksyvä tuntematon sotilas verrattuna siihen todelliseen nuorukaiseen, jolla on nimi, rakkaat kotona ja joka kylmässä pommitusten keskellä tekee tehtävänsä. Mikä ero on muistopatsaalla ja sillä tunteella, kun äiti näkee papin kävelevän kohti suruviestiä tuoden. 

Muisti on samassa rakennuksessa kuin perinteinen Päämaja-museo. Siitä ja Mikkelin suoran toiminnan Miehistä on kerrottu ennenkin. Talon matalassa puuosassa toimii kahvila Rauha, josta saa lounastakin. A-oikeudetkin löytyvät eli jos ei ole lähdössä ajamaan, niin voi ottaa vaikka vähän viiniäkin! Parillisina viikonloppuina tarjolla on brunssi!Kahdessa kerroksessa ja Päämaja-museokin on liitetty osaksi


Konkreettisiakin muistoja - aikatauluja Suomen Viipurista


AV-tekniikan ansiosta voi seurata kuvan ja äänen avulla yksittäisten, nimettyjen ihmisten elämää sodan aikana - rintamalla ja kotona, lasten ja aikuisten


Kartatkin "elävät" Muistissa, voi seurata yksittäisen maan tai koko sodan kehittymistäValheita, vaihtoehtoista totuutta,...

 
Koukkaus Päämaja-museon puolelle - Mannerheimin työhuone ja esikunnan tilannekeskus

Puisessa osassa on kahvila - sekin tekee Muistista erinomaisen "päiväpikaisen"!


Hanx

Nykyään tietääksemme ainoa kotimainen moottoripyörävaatevalmistaja Hanx on sekin päiväretken arvoinen. Tehtaan myymälä on siinä Varkauden ja Kuopion välissä Oravikoskella, kesämyymälä Humppilassa. Jos arvostaa laadukkaiden varusteiden lisäksi sitä, että ne on Suomessa tehty, niin Hanxilla kannattaa käydä. Jos vaikka oma vartalo ei ole ihan standardin mukainen, saa housut ja takit sopeutettuina omaan kroppaan. Hra Oma Ajalle tehtiin ihan oma housumalli, kun kaikissa muissa huosumalleissa hän koki olevansa enemmän Obelix. Takit tehdään asiakkaan mukaan ja voi vaikuttaa mittojen lisäksi väreihin, monet teettävät nahkaliivinsä mittojen mukaan jne. 

Jos on Muisti interaktiivinen, niin moottoripyöräily se vasta interaktiivista onkin eli kannattaa interaktivoida itsensä ja mennä Hanxille! Kumminkin haluat jotain uutta tällekin kaudelle.


Elokuussa 2021 oli mahdollisuus jo tutustua erilaisiin protoihin ja malleihin vuodelle 2022
Tehtaan puolella - vaatteet syntyvät käsityönä ja vaikka mittojen mukaan.


Omaa aikaa Mikkelissä

Mikkelissä viihtyy hyvin. Monesti se on ollut hyvä etappi päästä pois pääkaupunkiseudulta, jatkaa Mikkelistä sitten jonnekin - itään tai pohjoiseen. Tällä kertaa se osui Norjan ja Ahvenanmaan reissujen väliin. Mikkelissä on toisaalta ajatuksia herättävä Muisti ja monet muut sotaan liittyvät museot, toisaalta Mikkelissä saa aina nautiskella monin tavoin, jokainen halujensa mukaan. Pienen kaupungin suuret kokemukset ja nautinnot ovat nekin hyvin interaktiivisia!

Hra Oma Aikakin päätyi myöhemmin Mikkeliin. Hän oli ostanut matkan varrelta Hanxilta täydellisen hyvät hanskat, ja hukkasi ne saman päivän aikana... ties kuinka monennet hukatut hanskat! Mikkelissä hän vietti aikaa mm. kirkossa - mutta ei tainnut sieltä tulla johdatusta kadonneiden hanskojen luo...


Hra Oma Aika kävi tutustumassa Mikkelin kirkkoon - ja päätyi suntion apumieheksi järjestelemään hautajaisia! Tavallaan ei yllätä, sillä Hra Oma Aikahan on Uzbekistanin Pyhä Mies... mistä hän muistaa mainita vähintään riittävän usein. 
Sitä ei tiedä, pelastuiko yksikään sielu, mutta hautajaishommien lisäksi hän pelasti yhden kirkkoon eksyneen perhosen. Kirkollakin on mielenkiintoinen tarina, ehkä siitä jossain tulevassa jutussa. 

Auringonlaskun aikaan Mikkelissä...


________________________

(Jos haluat seurata tätä blogia, niin blogit.fi on siihen kätevä - kirjaudu sinne ja klikkaa tämän blogin kohdalla "Seuraa"https://www.blogit.fi/oma-aika )


7 kommenttia:

 1. Mikkeli jutut on aina hyviä;)

  VastaaPoista
 2. Onkos tuo Muisti uusi asia? En muista kuulleeni ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, se valmistui 2021

   Poista
  2. Mikkeli on kesäisin aivan loistava kaupunki. Talvisin hyvä kaupunki

   Poista
 3. Päämaja on muuttanut muotoaan, pitää siis tutusta Muistiin.
  Hanx tuntuu olevan aina kiinni, kun itse ehtii Oravikoskelle :(
  Hanxilta saa hyviä varusteita ja tuntuu kestävän käyttössä!

  VastaaPoista
 4. Armeija-aika meni Mikkelissä. Räntäsade, juopporemmi torilla ja savuinen kapakka jossa yksi nainen - sekin tiskin takana. Nyt siellä kävelee Viivi kesämekossa auringonpaisteen kultaamana. Seuraavan kerran en aja ohitse. Kysyisin ja kysynkin... onko tuossa "selfiessä" herra Oman Ajan asentama hälytin tai ehkä peräti "Viivikoodin-lukija" vai jotakin aivan muuta? Nimimerkki "epätietoinen jo syntymästä saakka". PS. Kiitos, vanhamoto on alansa aatelia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisia koodeja sitä Viiviin tarvitsee! :D
   Mutta jääköön mielikuvitukselle tilaa... :D

   Poista