tiistai 21. elokuuta 2012

Hirviö? Zombi? Maailman kummallisin moottoripyörä

Taannoin tuli näillä sivuilla ihmeteltyä outoja CX:iä, sitten kummallisiä prätkiä ylipäätään, mutta sitten tuli vastaan tämä. Pertti L:n luomus, joka ällistyttää jokaisen vastaantulijan. Pyörä näyttää siltä, että se on ensin poltettu kokonaan ja sitten toisen maailman sodan aikana upotettu merenpohjaan, mutta että se on omin voimin sieltä sitten rullannut rantaan ja siihen on tarttunut merenpohjasta kaikenlaista uponneista laivoista ja sukellusveneistä – nyt se on tullut maanpäälle järkyttämään herkkäsieluisimpia. Taannoin laitoin linkin tuosta pyörästä eräälle kansainväliselle mp-sivustolle ja sanoin, että se on Suomen omituisin katukelpoinen moottoripyörä. Moni kommentoi, että tämä olisi kummallisin missä päin maailmaa tahansa.


Maailman oudoin moottoripyörä - world's weirdest motorbike
Hirviö Moskovassa, jossa haastattelu tehtiin, sillä pyörässä
on erityinen häivetekniikka, joka tekee siitä täysin näkymättömän
Venäjän miliisille...  ;)
Vaan pieni yllätys kaikille ja samalla tiedonanto tätä sivustoa mahdollisesti lukeville poliisiviranomaisille: pyörä on rekisteröity, muutoskatsastettu kahdesti rakentamisen edistyessä ja ratsattu vielä tiellä useampaan kertaan erittäin perusteellisesti. Kyseessä todellakin on siis täysin katuliikennekelpoinen moottoripyörä.


Ensimmäisen kerran pyörä on katsastettu originaalina Dnepr-moottoripyöränä 2009, kun se tuotiin maahan. Käytännössä Dnepr on sama pyörä kuin Ural. Alunperin Pertillä oli ajatus entisöidä tämä itämaan ihme, mutta huomattuaan näitä olevan Suomen kaduilla jo melko runsaasti, Pertti päättikin tehdä pyörästä "jotain vähän erikoisempaa". Ilmausta voi pitää kohtalaisen vaatimattomana, kun tuloksena on ehkä yksi maailman kummallisimmista moottoripyöristä.


Moottorina on nykyään Jaltan V4-moottori, jossa namia tarjoilevat VW Kuplan tupla-Weber -virityskaasarit - ja niitä varten tankkia piti leventää 30 senttiä, jotta kaasarit saatiin siitä läpi! Huomatkaa kuvista, miten tässä Ukrainan Mersussa on mm. custom-miesten hapsujen tilalla ketjut, venttiilikopan pultit ovat harjaterästä kromipulttien sijaan (ja harjaterästä ja kettinkiä on paljon muuallakin!). Paineilmakäynnistys, jousitetut selkänojat ja kaukosäädettävä peili, tulitikku nopeusmittarina (jonka näkee vain matkustaja!), radiota varten posliinisulake ja kuitenkin usb-liitin, jalanmalliset jalat, 16-kiloinen harjateräksinen ohjaustanko ja miljoona muuta täysin ainutlaatuista yksityiskohtaa. Pyörä on lujaa rautaa, joka on vain pinnalta ruostutettu suolahapolla.


Peräkärry, jossa tietenkin on miehekkään kokoinen grilli, on sekin oma lukunsa. Sen historia alkoi pellosta löytyneestä tynnyristä ja jostain eteen tulleesta hevoskärryn akselista. Pitkät puupuolat korvattiin harjateräs-"pinnoilla", lokarit tehtiin 200-litran tynnyristä, vanteet ovat peltoautosta ja ylipäätäänkin osat ovat - pellolta.


Kun Pertti ensimmäisen talven jälkeen vei pyörän katsastettavaksi, oli ensimmäinen reaktio katsastusmiehellä, että "linnassa on jos tuolle leiman laittaa!". Vaan niin sai katsastusmies todeta saman minkä poliisit muutamaan kertaan maantiellä: pyörä on laillinen peli. Joka kevät pyörä on talvisten muutosten jälkeen viety leimattavaksi uusien muutosten osalta ja aina on pykälät täytetty. Vaan uskokaa tai älkää: Pertin mielestä pyörä on liian tavallinen ja mielessä on hurjia ideoita - niistä kuulette sitten keväällä... tai näette!


Alla on kännykkäkuvia, klikkaa suuremmiksi!

  
"Ukrainan Mersu"

Huomaa "custom-hapsut" ja selkänojan jousitus

Turvallisuutta - etteivät housut pala...

Tupla-Weberit tankista läpi

Huomaa harjateräs-"pultit"


Oikealta säädettävän vasemman peilin säätömekanismi

Pieni vipu oikeassa sarvessa säätää vasemmalla olevaa peiliä

Nopeusmittari (huomaa tulitikku!) - matkustajalla...Öljytikku


Huomaa radiota varten sulake ja usb-liitin!
Matkustajan selkänoja on joustavaPerinteinenkin entisöinti sujuu


1 kommentti: