keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kuninkaantie ja muuten vaan hyvät tiet


Espoosta Fiskarsiin


Hämmästelen, jos joku Etelä-Suomen motoristi ei ole huomannut, että vanhat kuninkaantiet ovat pääsääntöisesti kuin luotuja prätkille - mutkaisia ja maisemat yleensä kohdallaan. Vaan tietysti noita erinomaisia mutkapätkiä on paljon enemmänkin ja tässä jokunen kuva tieltä 1030 (Siuntio, osin Kuninkaan tietä) sekä Fiskars - Lohja alueelta (tiet 104, 1070 ja 1071) sekä jo aiemmista postauksista tuttu Sjundbyn linna. Uusi tuttavuus oli kartanoravintola Wanha-Emäntä.


Espoosta jo kannattaa lähteä suoraan Kuninkaan tietä (joka muuten kulkee miltei koko ajan Kehä III:n vieressä) ohi Espoon kartanon, ajaa siitä joko suoraan kohti tietä 1030 tai etenkin viikonloppuisin koukata Vitträskin suuntaan ensin ja sieltä Kirkkonummen kautta Överbyntielle (eli Itäinen Kuninkaantie), josta sitten Niittykyläntielle kohti Sjunbyn linnaa - siinä voi nimittäin lauantaisin ja sunnuntaisin pysähtyä Kehla Stallcafeen pienelle paussille. Melko lyhyt Niittykyläntie on Stallcafeen ja edelleen Sjundbyn linnaan on melkein koko matkalta hiekkatie, mutta on hyvä ajettava ihan katupyörällekin - ei mikään irtosoratie. Katso lisää Sjundbyn linnasta ja Kehla Stallcafeesta tästä!


Sjundbyn Linnan jälkeen voi Siuntion keskustasta suunnata sitten pohjoiseen tielle 1030 ja ajaa sitä länteen kohti Lohjaa. Lohjalta Fiskarsiin on suosittu prätkätie yhdistelmä 1070 - 1071 - 104. 


Tien 104 varrelta löytyy opastus Wanha-Emäntä kartanoravintola/-kahvilaan, jossa ehdottomasti kannattaa pysähtyä. Kartanossa on kartanon ylväyteen yhdistetty perinteistä talonpoikaismiljöötä, siellä on viihtyisää oman maun mukaan syödä itse tehtyjä makeita ja suolaisia herkkuja tai vaikka ihan lounasta. Fiskars ei sitten motoristeille esittelyjä kaipaakaan, kunhan vain muistaisi, että monissa ulkokahviloissa käy lähinnä käteinen - parannusta on kuulemma kumminkin luvassa!


Kevät etenee - paikoin jo vihertää, osasta järviä jäät ovat jo lähteneet tai juuri lähdössä.Vitträskin tie:Sjundbyn linna:
Tie 1030:
Tie 1070:


Tie 104:


Wanha-Emäntä kartanokahvila tien 104 varrella:
    

Fiskars: 


Karttoja:
Espoo - Siuntio
Lohja - Fiskars
Kuninkaantie

2 kommenttia:

  1. Komeita maisemia ja kaunis keli....mitäpä sitä motoristi muuta kaipaakaan :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ollaan asian ytimessä ja elämisen arvoissa! :)

      Poista