maanantai 1. heinäkuuta 2013

Off-topic: Svartholman merilinnoitus

Tämä on off-topic - ollaan saarella, jonne ei moottoripyörällä ainakaan sulan veden aikaan pääse, mutta toisaalta satamaan voi tulla moottoripyörällä ja Viivin tyyliin pakata reissuille sivulaukkuun mekon - prätkäkamppeissa saattaapi nimittäin olla kesähelteillä hiukkasen kuuma kiipeillä muureja pitkin, vaikka merellä toki tuuleekin. Nahkainen ajotakki sopii mekon kanssa hyvin!

Ruotsin vallan aikana rakennettu Svartholman merilinnoitus tehtiin samoihin aikoihin (1748-60) ja samaisen Ehrensvärdin suunnittelemana ja johtamana kuin Suomenlinnakin - eli "Ruotsin linna " Sveaborg. 
Molemmat linnoitukset myös antautuivat 1808 venäläisille käytännössä ilman taistelua. Svartholma menetti sotilaallisen merkityksensäkin samaan tapaan kuin Suomenlinna ja oli ensin venäläisten varuskunta ja sittemmin vankila. 


Venäläiset hylkäsivät sen jo 1853 ja Krimin sodan tiimellyksessä brittien piti ihan välttämättä tulla tännekin laivastollaan huiskimaan ja räjäyttivät sen käyttökelvottomaksi 1855. 

Kaikesta huolimatta se on vierailun arvoinen paikka. Loviisan satamasta sinne on vesibussiyhteys. Samalla reissulla voi tutustua Loviisassa oleviin kahteen linnoitukseen, joista on kuvia tässä aiemmassa jutussa.Kuvat klikkaamalla suuremmiksi - etenkin panoraamat kannattaa suurentaa!

Lähtö on Loviisan satamasta - HUOM! Vesibussissa käy vain käteinen!
  
Svartholman Merilinnoitus:


4 kommenttia:

  1. Näyttää varsin tutustumisen arvoiselta paikalta! Kuten sanottu, sulan veden aikaan ei pääse mutta joskus sattuu sopiva talvikeli ja silloin pääsee...
    http://www.mp-foorumi.com/gallery/pfull/a0012aef85930fd33774f3eb19f843df.jpg

    VastaaPoista
  2. No perhana... http://www.mp-foorumi.com/gallery/gallery.php?user=Ande749&gid=1314

    VastaaPoista