maanantai 24. syyskuuta 2018

Norja, osa 4: NarvikNarvikia on vaikea välttää, jos on Norjassa matkalla pohjoiseen tai etelään - valtatie E6 kulkee sen läpi. Narvikiin kannattaa kuitenkin pysähtyä eikä ajaa vain läpi.

Maisemat eivät ole Narvikin ylä- eivätkä alapuolella ihan samanlaisia kuin Lofooteilla, vuoret ovat vähän pyöreämpiä ja vihreitä laaksoja on enemmän. Toisaalta kun tunneliin menee, saattaa sen toisessa päässä aina avautua ihan erilainen maisema kuin tunnelin toisella puolella oli. 

Kuten E10 Lofooteilla, myös E6 on täynnä niitä "kaikkien kavereita". Karavaanarit saattoivat valtakunnan pääväylällä saada peräänsä vaikka kymmenen kilometrin jonon. Prätkillä onneksi saattoi ohittaa pala palalta koko jonon, mutta autolla se olisi vaikeaa - rekoilla ja busseilla mahdotonta. Upeat maisemat kuuluvat tietenkin kaikille.

Valtatiellä E6 tulee myös vastaan meri - tie jatkuu laivamatkan jälkeen jossain. Huonolla tuurilla odotusaika voi olla pitkänkinpuoleinen. Toisaalta sinne rakennetaan yhä pidempiä siltoja ja pian pohjoisesta tultaessa jääkin yksi vuono kiertämättä - uusi silta näytti jo aika valmiilta. Motoristin kannalta ikävästi tietä myös suoristetaan ja levennetään. 

Narvikissa näkee ne samat junat, jotka Kiirunasta lähtevät. Narvikista malmi jatkaa matkaansa maailmalle, satamassa on aina rahtilaivoja ja muuta elämää.

Satama, rautatie ja Malmi ovatkin tehneet Narvikin kiinnostavaksi monelle - myös aikoinaan natsi-Saksalle, joka miehitti Norjan malminkin takia. Pohjois-Norjassa onkin toiseen maailmansotaan liittyviä muistomerkkejä kivenheiton välein, vähän kuin Suomessakin itärajan tuntumassa.

Norja 2018
Osa 3 - Lofootit

Osa 4 - Narvik


Narvikissa on kuitenkin aivan erityinen Sotamuseo, joka kertoo sodasta erityisesti Narvikissa. Esillä on paljon kaikenlaista materiaalia ja tietoa useassa kerroksessa.

Narvikissa on tarjolla myös kaikkia mahdollisia palveluja, jos niitä kaipaa. Siellä oli myös kiva kenkäkauppa, josta sai kivoja korkkareita - aina yksi pari sentään mahtuu laukkuihin...

Narvikissa, kuten joissain muissakin norjalaisissa kaupungeissa, vastaan tuli "italialainen ravintola", ja sinne tietenkin - mutta enemmänkin kebabravintoloita ne tapasivat olla. Ruokalistan pihvi on kebabia, kanaleike on kanakebabia, pastaa ei saatavissa lainkaan... oikeampi otsikko olisi pizza-kebab. Onneksi ihan "oikeitakin" ravintoloita löytyi. Scandic-hotellin huipulla lisäksi on Tøtta-baari, jossa kannattaa tietenkin käydä - tøtta kai!


Harstadista NarvikiinUusi silta valmistumassa - kohta ei enää kierretä vuonoa

Narvikissa


Narvikin kirkko on epätavallisen tumma


Missäköhän v**** apteekki on? Ai tuolla...

Sotamuseo
Kolmiulotteinen, liikkuva mallinnus näyttää, miten toinen maailmansota Narvikin seudulla sujuiNarvikista etelään kohti Bodøtä

 Nopeat mutkat ovat kivoja...
Valtatie E6 saapuu satamaan...
  


    Bodøtä lähestyessä vuoret ovat selkeästi matalampia ja pyöreämpiä
Omaa aikaa Narvikissa

Lofooteilla olisi viipynyt vielä pari päivää enemmänkin, mutta hotellissa ei ollut tilaa. Koska upean sään keskelle oli luvattu sadekuuro, ajoimme vain aamulla Harstadista Narvikiin. Päivällä sadekuuro tulikin juuri ennustettuun aikaan, vietimme koko päivän Narvikiin tutustuen ja vasta seuraavana aamuna jälleen liikkeelle. Oli se päivä sisätiloissa nautinnollinen vaihteeksi!


Uudet korkkarit - aina sen verran löytyy laukuista tilaa...


Tøtta-baariin tøtta kai!


Mittariin tuli 133 333,3


Koirankakkapussien jakelu- ja keräyspiste vierekkäin. Eipä ollut koirankakkoja kaduilla!


7 kommenttia:

 1. Jokos muuten Narvikin sankarittaren käsi on kunnossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsi on jo parempi, kipsi on poissa. Ihan kunnossa ei kuitenkaan vielä, siihen menee aikansa

   Poista
 2. Mahtavia kuvia jälleen kerran! Tämä blogi vaan paranee

  VastaaPoista
 3. Hyvä jatkokertomus reissusta. Uudet korkkarit sopivat sinulle todella hyvin ja ovat muuten tosi seksikkäät. Olisi ollut hauskaa olla mukana viettämässä sitä mukavaa iltaa ja yötä sisätiloissa ;)

  VastaaPoista
 4. Samaa mieltä, mahtava juttu ja blogi paranee vaan, upeita kuvia

  VastaaPoista
 5. Mahtavia kuvia ja mukavaa tarinaa jälleen! Hienoa että on tällainen blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taas kerran... ahkerin kommentoija, kiitos siitäkin! :)

   Poista