torstai 25. lokakuuta 2018

Norja, osa 8: Halki Lapin saamelaisten maassaPieni piipahdus Suomessa oli siis pakollinen ja sitten takaisin kohti Norjaa. Norjan jälkeen Lappikin voi tuntua vähän tasaiselta, mutta onhan Lappi tietenkin täynnä kaikkea koettavaa ja siellä on isoja vesistöjä tuntureiden lisäksi. Monet paikat on esitelty jo aiemmin, kuten vaikkapa Saariselkä tässä "Norja? Jos se on uskonto, minä liityn siihen!" ja myös vähän tässä "Edeniä etsimässä osa 2: Norjassa ei sada koskaan!" sekä tässä "Edeniä etsimässä, osa 3: Tunnelma ei saa laskea".


Mutta meille ja monelle muulle motoristille Sodankylän jälkeen "pakollinen" taukopaikka on Zippi & Suhaus, josta kannattaa ottaa makeaa tai suolaista lettua - tai molemmat.

Komeita siltoja ja kannaksia on ja kannattaa poiketa Nelostieltä (E75) sivuille pieniä koukkauksia, joen varressa on komeita patoja ja maisemia - niitä ja Urho Kekkosen kansallispuiston vierailukeskus ja Kaunispää on esitelty tuossa mainitussa "Norja? Jos se on uskonto, minä liityn siihen!" -jutussa.

Norja 2018
Osa 3 - Lofootit

Osa 4 - Narvik

Tietenkin Kittilästä olisi voinut ajaa suoraan Inariin, mutta tie on osittain hiekkatie ja meille kerrottiin, että se oli vähän huonossa kunnossa. Ehkä ensi kesänä sekin tulee esiteltäväksi.


Inari on myös unohtunut esitellä - siellä on mm. saamelaismuseo Siida (todella iso!), pieni Inarin saamelaiskirkko ja matkailijoille kauppa. Lisäksi siellä on oikein mukava ja motoristiystävällinen hotelli, nimeltään tietenkin Inari. Siellä olisi myös Pielpajärven erämaakirkko, mutta se jouduttiin jättämään väliin - Hra Oma Aika tuskin olisi jaksanut sinne asti, kun sydänongelmien lisäksi tuo mainittu onnettomuus vaivana.


Maisemia kuitenkin riittää tien varressakin matkalla kohti pohjoista - tällä kertaa päädytään Utsjoen sillalle kohti Norjaa - seuraavassa osassa ollaankin sitten takaisin Norjassa - päädytään Jäämereen - ellei peräti suomalaisten mereen. Samaa saamelaisten maata sekin joka tapauksessa on kuin Suomen Lappikin.Kittilä - Sodankylä - Inari

Matkalle osuu useampikin kannas
Zippi ja Suhaus


Heti Zippi & Suhauksen jälkeen on kaunis kannas


Pohjoisesta tuli vastaan paljon prätkiä 
- kenties pohjoiseen ennustetun hurjan ukkosmyrskyn takiaInari

Ivalon jälkeen seuraava varsinainen taajama on Inari, jossa asuu vajaat 7000 ihmistä. Turistien ja porojen määrä varmasti ylittää sen!
Erilaisia makuja virkistäytymiseen ja iloiseen tunnelmaan...
Prätkää nopeammin Inariin pääsee vesitasolla


Saamelaismuseo Siida Inarissa

Siida on museo- ja luontokeskus. Siidassa toimivat yhteistyössä Saamelaismuseo (Suomen saamelaisten kansallismuseo) sekä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus. Sana siida on pohjoissaamea ja se tarkoittaa saamelaista lapinkylää tai porokylää.

 


Inarista UtsjoelleSilta Utsjoelta Norjaan, jonne siirrymme takaisin sarjan seuraavassa osassa

Omaa aikaa Inarissa

Pohjoista kohti ajaessa vastaan tuli paljon moottoripyöriä - todella paljon. Pohjoiseen menijöitä ei juurikaan ollut. Kenties siksi, että pohjoiseen oli ennustettu hurjaa ukkosmyrskyä: tulossa rajusti vettä ja myrskytuulta. Halut ohjaavat ihmistä, tällä kertaa halu päästä uimaan Jäämereen. Aiemmin kun tuli tässä jutussa uitua Lofooteilla, tuli monelta huomautus, että ei se ole Jäämeri, siinä kohtaa on Norjan meri (Jäämeren rajassa on vähän hassu kuoppa siinä kohtaa). Halut saavat lomalla ohjata, järjestä viis... lomalla nautitaan! 

Inari toimi yöpymispaikkana matkalla pohjoiseen, paluussa Norjaan. Inarin nähtävyyksiä tuli mainittua jo alussa. Inarin keskusta on pieni ja kodikas, ja nälkäiseksi ei jää. Sidetarpeet oli ostettu jo aiemmin Hra Oma Aikaa varten Ivalosta, jossa on hyvin varusteltu apteekki. Inarissa oli sen verran aikaa, että ehti hyvin nauttia elämästä ja suunnitella tulevaa reittiä. Hra Oma Ajallekin löytyi hyvä tuoli nukkumista varten. Valoisaa oli yölläkin, kun taivas oli kirkas ja aurinko paistoi kirkkaasti yölläkin. 


Herkuttelua ajon jälkeen

10 kommenttia:

 1. Mahtavaa on Suomen Lapissakin. Kuuma on ollut, mutta Viivi vielä kuumempi! ;)
  Kiitos taas, hyvä juttu ja hienoja kuvia

  VastaaPoista
 2. Ei ihan niin hienoa kuin Norjassa mutta ihan hyviä vinkkejä, ei ole tuttuja. Valosaa on, mutta valot on silti tiellä. ;)

  VastaaPoista
 3. "Valmistautumista seuraavaan ajoon..."
  Olispa jännä nähä se seuraava ajo ;)

  VastaaPoista
 4. Aijai, kylläpä alkoi lettua tekemään mieli ;)

  VastaaPoista
 5. Kaikkea sitä on tullut nähtyä muttei noin nautinnollita kartan lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin Norjan kartat ovat nautinnollisia... :)

   Poista
 6. Hienoa tarina jälleen ja mahtavia kuvia! Varsinkin Viivistä! Taisi olla tosi kuumia karttoja? ;)

  Viivi ja Hra Oma Aika voisivat pitää itsensä ehjinä tulevaisuudessa! Ei temppuilua ja hurjastelua prätkällä eikä varsinkaan ilman prätkää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kartathan ovat tosi innostavia, sitä haluaa ajaa vaikka minne... :)

   Nämä kolhut olivat kuitenkin mitättömiä verrattuna niihin terveysuutisiin, jotka odottivat reissujen jälkeen kotona... :'(

   Poista
  2. Ikävä kyllä näin on jutellessa ja lukien huomannut :'(

   Poista